Disfunctionele ademing en/of (chronische) hyperventilatie:

 In nieuws

Afgelopen dagen is  Hanneke naar een bijscholing geweest:  ‘ademregie voor zorgprofessionals’. Daar werd opnieuw bevestigd dat de adem (zowel bij OMFT-behandelingen, als bij de behandeling van stem-, adem- en spanningsklachten) van grote invloed is op je functioneren en dat er dus zoveel winst te behalen in de  behandeling van ademgerelateerde klachten!

Ademfrequentie

Een gezonde ademfrequentie is bij voorkeur 6x per minuut , met een ontspannen en nauwelijks hoorbare neusademing, in een rustig en vloeiend ademritme. Denk hierbij aan de 3 L’s:  Laag, Langzaam, Licht! Maar helaas kan de adem ook ontregeld raken. Je hebt het gevoel, dat je adem tekort komt, je voelt je benauwd of zet de adem voortdurend vast (dit kan bv ook ’s nachts gebeuren in de vorm van snurken, ademstops/slaapapneu).  Ook kan het voorkomen, dat je tijdens het spreken adem tekort komt. Je kan een spanning voelen thv je borst of bij je schouders, je zucht regelmatig, hapt naar adem of ademt hoog in je borst.  Je adem gaat hoorbaar en met moeite,  je ademt veel en onregelmatig.

Stress

Hoe ontstaan adem-en/of hyperventilatieklachten (disfunctionele ademing)? Dit kan komen door bv stress, spanning, emoties of drukte. Soms zit je daar nog middenin en zorgt je adem voor nog meer spanning. Soms is het een korte periode van stress of drukte geweest, waar je inmiddels weer uit bent, maar je adem blijft ontregeld.  Steeds vaker is het de chronische stress vanuit bv de maatschappij die ervoor zorgt dat adem en lichaam uit balans raakt.

Chronische hyperventilatie

Als de adem gedurende langere tijd ontregeld is spreken we van een disfunctionele ademing of chronische hyperventilatie. Je  ademt voortdurend teveel (zuurstof) in, een vorm van overademen.  Hierdoor raakt je lichaam een belangrijk stofje kwijt dat je lichaam nodig heeft om te herstellen en in balans te zijn. Als gevolg van dit tekort gaan we komen we in een vicieuze cirkel, die op de langere termijn voor serieuze klachten kan zorgen (zie ‘logopedie’  ‘adem/hyperventilatie’)

Gelukkig is de adem goed trainbaar en is dit patroon van overademen met training goed te doorbreken. Mocht u/ je deze klachten herkennen? Neem dan gerust contact op voor een afspraak!

Recent Posts